Εγκαινια του Μνημειου των Αθανατων του Εθνους

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, και παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Η κατασκευή του Μνημείου υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τις γενιές των Ηρώων, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και της υπεράσπισης των ιδανικών της Πατρίδος μας, προσδίδοντας την πρέπουσα αξία και τιμή στην θυσία τους. Τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα κοσμούν εφεξής τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του Μνημείου, αποτελώντας αιώνια υπενθύμιση της ιερής και ένδοξης παρακαταθήκης που κληροδότησαν με τις ηρωικές τους πράξεις στις επόμενες γενιές.

“Tα 121.692 ονόματα των καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα αποτελούν μια διαχρονική υπενθύμιση της ιστορικής κληρονομιάς και της ευθύνης για την εξασφάλιση στο ακέραιο κάθε σπιθαμής ελληνικού εδάφους, δηλώνοντας ιδιαίτερα υπερήφανος που το συγκεκριμένο έργο υψηλού συμβολισμού το οποίο οραματίσθηκε, περατώθηκε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές, επί των ημερών του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Το εξαιρετικά καλαίσθητο και επιβλητικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, το οποίο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του, στο οποίο αναγράφεται το σύνολο των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων, αναδεικνύει την θυσία τους ως φάρο χρέους και ευθύνης και συνιστά παράλληλα διαρκή υπενθύμιση του μεγαλείου των πράξεων τους, όπως επίσης και διαχρονική έμπνευση για την εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μνημείου αποτελούν ο βωμός, στον οποίο θα καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην Πατρίδα, καθώς και ο ιστός της Σημαίας, προς τον οποίον προοπτικά και νοητά καταλήγουν όλες οι επιτύμβιες πλάκες με τα ονόματα των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Ηρώων, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο «ατενίζουν» τρόπον τινά το ιερό σύμβολο της Ελλάδος για το οποίο προσέφεραν την ζωή τους.