εγκαινια του προσφυγικου μουσειου – ΑΕΚ

Τελέστηκαν στις 18 Νοέμβρη του 2023 με τη δέουσα λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP ARENA. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ ευλόγησε το νέο αυτό «κόσμημα» που βρίσκεται στο νότιο κτήριο του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ και οι επιτελείς της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924, καθώς και συγκεκριμένος αριθμός καλεσμένων που ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου. Άπαντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή τους, καθώς περιηγήθηκαν σε έναν χώρο μνήμης και ιστορίας που «διηγείται» με τρόπο μοναδικό και πρωτοποριακό, όχι μόνο το δράμα του ξεριζωμού ενός πολιτισμού τριών χιλιετιών, αλλά και το πώς οι πρόσφυγες της Μικρασίας και του Πόντου συνέχισαν να επιβιώνουν και να μεγαλουργούν στα χώματα της μητέρας Ελλάδας εδώ και έναν αιώνα.

“Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, με ανοιχτούς δύο πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι παρηγοριά μεγάλη να εγκαινιάζουμε σήμερα το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», ένα Μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο. 
Πιστεύω, ότι αυτό το Μουσείο, εμπλουτιζόμενο διαρκώς στο μέλλον, θα συμβολίζει και για τις επόμενες γενιές την ιστορία αιώνων. .”

Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το νέο γήπεδο όχι μόνο ως αγωνιστική έδρα της ομάδας αλλά ως Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης και αυτός που συνόψισε σε αδρές γραμμές την αποστολή και τη σημασία του Μουσείου.